Stravou ke zdraví a vitalitě

Zdravá strava je jedním ze základních kamenů dobrého zdraví a významně ovlivňuje jeho kvalitu.

zdrava-strava

Základní principy zdravého stravování

Střídmost

Pro celkovou pohodu a zdraví našeho organismu je důležité se nepřejídat. Pamatujte, že se člověk cítí lépe spíše maličko hladový než trochu přejedený. Takže všeho s mírou. Vhodnější jsou menší porce. Jejich velikost volte i s ohledem na vaši pohybovou aktivitu.

Pestrost

Připravujte jídlo pestře. Neměl by chybět dostatek zeleniny. Čím bude skladba vaší stravy barevnější, tím obsáhne i více druhů vitamínů, minerálů a látek potřebných pro váš organismus.

Pravidelnost

Pravidelná strava přináší vašemu organismu pocit harmonie. Je vhodné si ji rozdělit do cca 5 denních dávek s odstupy 2,5 – 3 hodin. Nezatěžujte tedy po dobu trávení svůj trávicí trakt neustálým uždibováním něčeho dalšího.

Pohoda a žádný spěch

U jídla nespěchejte a nerozptylujte se jinými činnostmi. Každé sousto si v klidu vychutnejte. Dříve se tak i zasytíte, nesníte toho zbytečně moc a budete se cítit lépe. Jídlo též dostatečně prožvýkejte, přispějete tak k jeho lepšímu trávení.  

Kvalitní potraviny

Dopřejte si kvalitní suroviny, které neobsahují zbytečně moc chemických látek. Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným a konzervovaným potravinám, dávejte přednost domácím a čerstvě připravovaným pokrmům.

Pitný režim

Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim. Přes den byste měli vypít alespoň 2,5 litrů nejlépe čisté neperlivé vody.

pitny-rezim

Dodržování základních principů zdravého stravování by mělo být součástí zdravého životního stylu, který zahrnuje také pravidelný pohyb, psychickou pohodu a zdravou sebelásku.